juli: Campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’

juli: Campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’

Persbericht :  Campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’ weer van start

Gratis tuinschets, kinderworkshop en 50% korting op regentonnen!

 

Op zaterdagmiddag 15 juli in tuincentrum Van Ginkel en zaterdagmiddag 22 juli in tuincentrum Vechtweelde, kunt u een gratis tuinschets laten maken voor een regenbestendige tuin. Deskundig personeel in de tuincentra informeert bezoekers over het aanleggen van een watervriendelijke tuin. Zo helpen ze mee om wateroverlast te voorkomen en de tuin koeler te houden tijdens hitte. Ook is er op 29 juli om 14.00 een gratis kinderworkshop in tuincentrum Vechtweelde en heeft Van Ginkel de hele maand juli 50% korting op regentonnen.

 

Met deze actie lanceren diverse gemeenten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de campagne Natuurlijk! De watervriendelijke tuin. Deze campagne is gericht op het geven van concrete handvatten aan bewoners om hun tuin te vergroenen. In maart en juli 2017 staat de watervriendelijke tuin centraal in een aantal tuincentra.

 

Een groene tuin is koeler

Wethouder Pieter de Groene:”Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hitte, droogte en extreme regenbuien. Gemeenten en waterschappen maken extra ruimte in het openbaar gebied voor het bergen van regenwater. Maar ook u als inwoner kan hieraan bijdragen door uw tuin als buffer te gebruiken tegen problemen met te veel of te weinig water. Door zoveel mogelijk tegels in de tuin te vervangen door groen kan het regenwater wegzakken in de bodem. Hierdoor is er bij heftige buien minder snel kans op overstroming van de rioolputten en wateroverlast op straat.”  

Ook verdort de tuin minder bij periodes van langdurige droogte. Een groene tuin is koeler in de zomer en ook beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten.

 

Folder met tips

Een watervriendelijke tuin lijkt misschien ingewikkeld om aan te leggen, maar wat kleine aanpassingen maken al veel verschil. Met aangepaste inrichting, beplanting en andere maatregelen is de waterhuishouding in en rond de tuin te verbeteren. Ook vraagt een groene tuin niet altijd meer onderhoud. Om bewoners te inspireren, is er een folder met ideeën voor de watervriendelijke tuin beschikbaar. Hierin staan diverse voorbeelden hoe een tuin te vergroenen.

 

Meld je aan voor de gratis tuinschets en de gratis kinderworkshop

Op zaterdag 15 juli, tussen 13.00-17.00 komt tuinarchitect Dorieke de Bruijn langs bij Van Ginkel om gratis tuinschetsen te maken. Interesse? Meld u dan aan via dorieke@buitenstyling.nl. Vergeet niet wat foto’s en afmetingen van uw tuin toe te voegen. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij. Uiterlijk 10 juli ontvangt u bericht of u bent geselecteerd.

 

Op zaterdag 22 juli tussen 13.00-17.00 komt tuinarchitect Pieter Jansen langs bij Vechtweelde om gratis tuinschetsen te maken. Interesse? Meld u dan aan via info@groenvorm.nl. Vergeet niet wat foto’s en afmetingen van uw tuin toe te voegen. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij. Uiterlijk 17 juli ontvangt u bericht of u bent geselecteerd.

 

Op zaterdag 29 juli van 14.00-15.00 geeft Marijke Zoetelief een kinderworkshop in tuincentrum Vechtweelde over de watervriendelijke tuin. Meld u aan via marijkezoetelief@gmail.com. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij.

 

Meer inspiratie?

Kijk voor meer inspiratie en ideeën op www.huisjeboompjebeter.nl of op de website van de gemeente: www.stichtsevecht.nl/klimaatbestendig. Meer informatie over de campagne vindt u op  www.tuinbranche.nl/vrijepagina/waterpagina/. De folder met ideeën voor een watervriendelijke tuin vindt u op de website van het waterschap, destichtserijnlanden.nl.

 

Related Posts

No posts were found for display

About Author